EVDE VE OKULDA GÜVENLİK KURALLARI

Zarar görebileceğimiz durum ve davranışlar tehlikelidir. Tehlikelere karşı bizi koruyan önlemleri içeren kurallara GÜVENLİK KURALLARI denir. Bu kurallara uyarsak güvenli bir hayat süreriz. Kurallar bizi kazalardan korur.


DÜŞME:

Genellikle dikkatsiz davrandığımızda başımıza gelen bir kazadır. Balkondan veya pencereden düşme, çok ciddi yaralanmaya ve ölüme sebep olabilir. Camdan veya balkondan sarkmak düşmemize sebep olabilir. Camdan veya balkondan bakmamız gerekirse sadece başımızı boynumuzdan eğmeliyiz. Vücudumuzun diğer bölümlerini aşağıya doğru eğmemeliyiz. Eğer görmek istediğimiz şeyi göremediysek bakmaktan vazgeçmeliyiz

Merdivenlerden dikkatli inip çıkmalıyız. En çok düşme kazası merdivenlerde meydana gelir. Merdivenlerden inip çıkarken acele etmemeliyiz. Başka bir şeyle ilgilenmeyip önümüze bakmalıyız. Normal adımlarla inmeliyiz. Basamaklara ayağımızın ucuyla değil tamamıyla basmalıyız.

Islak zeminlerde dikkatli olmalıyız. Özellikle banyoda tabanı kaymayan terlikler kullanmalıyız ve yavaş yürümeliyiz. Evde su dökülen yeri kuru bezle kurulamalıyız veya büyüklerimize haber vermeliyiz.

ASANSÖR:

Çok katlı binalarda asansör kullanılır. Asansörün kapısı açıldığında içine bakmalıyız ve kabinin geldiğinden emin olmalıyız. Kapısı kapandıktan sonra düğmeye basıp beklemeliyiz. Gereksiz yere düğmelere basmamalıyız. Asansör kata geldiğinde tamamen durana kadar beklemeliyiz.

ELEKTRİK:

Elektriğin yol açtığı kazalar çok tehlikelidir. Evdeki kablolara ve prizlere dokunmamalıyız. Kopmuş kablo ve prizleri büyüklerimize haber vermeliyiz. Elektrikli aletleri fişe takmak için büyüklerimizden yardım istemeliyiz. Prizlere bir cisim sokmamalıyız. Çalışan vantilatör ve elektrikli soba gibi aletleri yerinden hareket ettirmemeliyiz. Evde yalnızken elektrikli aletleri kullanmamalıyız.

YANGIN:

Yangın aniden başlayan ve çabuk yayılan bir felakettir. Bu yüzden evde ateş yakmamalıyız. Kibrit ve çakmakla oynamamalıyız. Fırın, ocak ve sobadan uzak durmalıyız. Gazla çalışan araçların düğmeleriyle oynamamalıyız. Evde gaz kokusu hissedersek büyüklerimize haber vermeliyiz. Evde anne babamız yoksa hemen evden çıkıp kapıyı açık bırakarak tanıdıklarımıza haber vermeliyiz.

ZARARLI MADDELER:

Temizlik amacıyla kullanılan maddeler yanlışlıkla içilir ve koklanırsa bizi zehirler. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz şişelerden uzak durmalıyız. Çünkü   çamaşır suyu gibi maddeler suya benzer. Su zannederek içersek zehirlenebiliriz. Yanlışlıkla içer veya tadarsak büyüklerimize haber vermeliyiz. Ailemizin haberi olmadan ilaç içmemeliyiz.

OKULDA:

Okulda ve sınıfta bazı eşyalar ( dolap kapakları, bilgisayar, akıllı tahtanın ekranı, şeref köşesinde bulunan resimler, pencereler ) camdan yapılmıştır. Bu eşyaların kullanımında dikkatli olmalıyız. Bu eşyalara kalem, silgi ve top gibi nesneler atmamalıyız. Pencere ve dolapların kapaklarını hızlı kapatmamalıyız.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 6  kişi beğendi